Als er één sector is waarover de meningen van beleggers nu extreem verdeeld zijn, is het die van de zonnepanelenfabrikanten.

De optimisten die de aandelen kochten in de volle overtuiging dat Hillary Clinton de Amerikaanse presidentsverkiezingen wel even zou winnen en de daken van het land snel zou bedekken met miljoenen zonnepanelen, kijken nu tegen forse koersverliezen aan.

In Beleggen kun je zelf 2017 toon ik me ook optimistisch over deze sector, maar de favoriet die ik in mijn modelportefeuille opneem, First Solar, is in mijn ogen wel behoorlijk ‘Trump-proof’. Dat heeft in de eerste plaats te maken met het feit dat First Solar een ijzersterke balans heeft en een product waarmee het uiteindelijk de sector kan domineren.

Bovendien is First Solar een Amerikaans bedrijf in een markt waarop Chinese partijen al jaren de prijzen drukken door dumppraktijken. Als er volgend jaar door de VS protectionistische maatregelen worden genomen is dat voor First Solar geen ramp.

Zonnepanelenmaker: bijna geen subsidie meer

Donald Trump zei tijdens de verkiezingscampagne dat hij het klimaatakkoord van Parijs en Obama’s Clean Power Plan wil terugdraaien, maar inmiddels is duidelijk dat dit vooral verkiezingsretoriek was.

Donald Trump is een voorstander van marktwerking en als je daarop afgaat, lijkt het een kwestie van tijd voordat duurzame energievormen de oude definitief uit de markt drukken. Kijk maar naar de prijs waarvoor onder anderen Shell en Eneco nu een windpark neer gaan zetten voor de Zeeuwse kust. Daarbij is al bijna geen subsidie meer nodig.

Zonne-energie is in verschillende Amerikaanse staten al aanzienlijk goedkoper dan energie uit aardgas of steenkolen. Daar komt bij dat zonnecellen nog altijd gestaag goedkoper en efficiënter worden.

Feit blijft dat de markt voor zonnepanelen te maken heeft met een grote overcapaciteit. Prijsdumping door Chinese panelenmakers als Jinko en Trina Solar doen de huidige winstmarges geen goed.

Analisten voorzien voor de meeste panelenmakers voor 2017 een daling van de winst. Daarbij is het te verwachten dat de fabrikanten met de zwakste balansen in de problemen gaan komen. SunEdison ging eerder dit jaar failliet en is waarschijnlijk niet het laatste bedrijf in deze sector dat omvalt.

First Solar

First Solar zal echter niet snel failliet gaan. Het bedrijf zit op een berg cash van 2 miljard dollar, wat neerkomt op zo’n 20 dollar per aandeel. Dat is veel op een beurskoers van nog geen 34 dollar. Het bedrijf heeft een totale schuld van 787 miljoen dollar, aanzienlijk minder dan de schulden die concurrenten hebben uitstaan. Bij alle andere grote panelenmakers is de totale schuld veel groter dan cashpositie.

First Solar is groot geworden met de relatief goedkope ‘dunne-filmtechnologie’ die vooral werd gebruikt voor grootschalige projecten ten behoeve van nutsbedrijven. Deze technologie, op basis van cadmiumtelluride, wordt nu ook ingezet voor de nieuwste panelen voor kleinschaliger gebruik, zoals op daken van huizen.

Concurrenten als SunPower en Canadian Solar maken panelen van silicium die vanwege hun hogere opbrengst van oudsher meer geschikt waren voor decentraal gebruik. Maar door de verbeterde techniek komen de opbrengsten van dunnefilmpanelen de komende jaren dichter in de buurt van die van de traditionele panelen. Daar komt bij dat voor de zwaardere siliciumpanelen meer grondstoffen nodig zijn, waardoor deze op termijn waarschijnlijk duurder zullen zijn.

Voor de lange termijn biedt de zonnepanelensector grote groeikansen, wat president Donald Trump de komende vier jaar ook doet. Een hogere olieprijs helpt deze bedrijven ook, want dat maakt de overstap naar alternatieve bronnen aantrekkelijker.

Maar de risico’s in deze sector zijn bovengemiddeld. Koop een aandeel als First Solar daarom alleen als bescheiden onderdeel van een goed gespreide aandelenportefeuille.

In Beleggen kun jezelf 2017 is First Solar goed voor een gewicht van 7 procent in een portefeuille van 20 aandelen. Patrick Beijersbergen is beleggingsanalist en auteur van ‘De kleine Buffett’ en de jaarboeken 'Beleggen kun je zelf'. De auteur bezit aandelen FirstSolar.